ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύντομη περιγραφή του νησιού

Στον αστερισμό των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, η Αστυπάλαια λάμπει μ’ένα φως πολύ ιδιαίτερο. Η γεωγραφική της τοποθεσία εξηγεί την ιστορία της. Διοικητικά το νησί ανήκει στα Δωδεκάνησα αλλά γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς του Αιγαίου,σε ίση απόσταση από τα Δωδεκάνησα και από τις Κυκλάδες.

Οι αρχαίοι Έλληνες την ονομάζανε «Η τράπεζα των θεών», πιθανώς από τον πλούτο των λουλουδιών της και των αρωμάτων που την τριγυρίζανε και που μέχρι σήμερα την εξουσιάζουνε, ιδιαίτερα την άνοιξη. Το μέλι της Αστυπάλαιας είναι ξακουστό για την ποιότητά του μέχρι σήμερα. Ο Αριστοτέλης την ονόμασε «εχθρό των φιδιών»που από την εποχή του ήδη, είναι το μοναδικό νησί που δεν φιλοξενεί φίδια. «Ιχθυόεσσα» την ονομάζανε οι Ρωμαίοι για τον πλούτο των ψαριών που βρίσκανε στις ακτές της.

Σήμερα η Αστυπάλαια διαθέτει ένα αεροδρόμιο μεσαίων διαστάσεων που επιτρέπει την σύνδεση με την Αθήνα και τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου.Οι ναυτιλιακές συνδέσεις παρ’όλο που δεν είναι τόσο συχνές όσο στις Κυκλάδες, επιτρέπουνε γρήγορες και αποτελεσματικές μεταφορές τόσο των επιβατών όσο και των εμπορευμάτων.

Οι κύριοι οικισμοί είναι η Αστυπαλιά (Χώρα), το Λειβάδι και η Μαλτεζάνα. Η Χώρα είναι μία από τις πιο όμορφες του Αιγαίου και δεν έχει γεμίσει από θορυβώδη μαγαζιά και τουριστικές υποδομές κακού γούστου. Οι περισσότερες από τις κατοικίες της Χώρας έχουν αναπαλαιωθεί διατηρώντας το κλασικό αρχιτεκτονικό τους στυλ. Τα θαυμάσια τείχη του κάστρου Κουερίνι που βρίσκονται πάνω από το λευκό σύμπλεγμα της πόλης της Αστυπάλαιας έχουνε σταθεροποιηθεί με χρήματα της Ευρωπαικής Ένωσης και προσφέρουν ένα οπτικό φανταστικό σύνολο. Πάντα με την βοήθεια της Ευρωπαικής Ένωσης λύθηκε το πρόβλημα ύδρευσης φτιάχνοντας μια τεχνητή λίμνη.Η οικοδομική ανάπτυξη υπάρχει, μα είναι περιορισμένων διαστάσεων, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με την έκταση του νησιού αλλά δεν έχει επηρρεάσει αρνητικά με κανένα τρόπο την αρχική ομορφιά των κατοικημένων περιοχών. Τα τελευταία 20 χρόνια, επιβλήθηκε ένας ποιοτικός τουρισμός, με ειδικό χαρακτήρα. Ο τουρισμός στην Αστυπάλαια είναι συγκρατημένος ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο μπορείς να βρεις ήρεμες, ήσυχες παραλίες και να μείνεις σε διαμερίσματα ή σε δωμάτια. Η παράδοση που είναι ακόμη ζωντανή, εκφράζεται με πολιτισμικές αυθόρμητες γιορτές που αλλού έχουν εξαφανιστεί. Αυτός που μπαίνει σ’αυτήν την πραγματικότητα δεν παραμένει παθητικός θεατής τοπικών εκδηλώσεων μα συμμετέχει άμεσα σε αμοιβαίες και ειλικρινείς επαφές. όπου μπορεί κανείς να συμμετέχει ενεργά και να μην μένει παθητικός θεατής.

Η Αστυπάλαια και το αρχιπέλαγος της έχουν πολλές και όμορφες παραλίες που φτάνεις εύκολα από την στεριά. Η θάλασσα είναι καθαρή και κρυστάλλινη.  Η Αστυπάλαια απλώνεται σε 100 τ.χ.λ με το ιδιαίτερο σχήμα πεταλούδας με ελικοειδής ακτές σε μια νοητή ευθεία 20 περίπου χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο κομμάτι του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένο και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση και στο υπόλοιπο μέρος, αξιοποιώντας όλο το νησί. Οι διαστάσεις της Αστυπάλαιας που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες επιτρέπουν στον τουρίστα να φτάνει σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού σύντομα.

Ο μεγάλος αριθμός των παραλιών και ιδιαιτέρων περιοχών προσφέρουν στον τουρίστα που έρχεται συχνά να βρίσκει συνέχεια ανακαλύψεις μεγάλης ομορφιάς όχι μακριά από το σπίτι του. Κάποιες παραλίες απομακρυσμένες δίνουν την δυνατότητα απόλυτης ησυχίας και επαφής με ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερης ομορφιάς.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ